Tuesday, November 6, 2012

Ostale države ranog srednjeg veka

Anglosaksonska monarhija


Angli i Saksonci su varvarski narod koji su obale Engleske naselili kad su napustili Dansku u V veku.

U VIII veku Englezima su vladali kraljevi srednje Engleske tj. Mersije. Njihov najveći vladar je bio Ofa (757-796). Početkom IX vlast su preuzeli kraljevski dom Veseksa. 793. godine počeli su napadi Vikinga i istočnu obalu Engleske.


 Englezi su se ujedinili pod kraljem Alfredom (871-899). On je pobedio normanskog komandanta Gutruma kod Edingtona 878. godine i sklopio savez sa Normanima da dobiju teritoriju Dejnli, istočno od Votlin Strita.


 Međutim ovo područje je ponovo osvojio Alfredov sin Edvard. Posle su  Normani naselili oblast u Lankširu i napravili 919. godine kraljevstvo Jork. Kralj Etelred (978-1016) je ponovo bio suočen sa napadima Normana. Da bi ih potkupljivao povećao je porez Englezima tzv. danegeld. Ali ipak Normani su ponovo napali i pod vođstvom Svena Forkberda osvojili Englesku. Njegov sin Knut postao je kralj Engleske 1016. godine. Edvar Ispovednik je bio  izgnanstvu Normandiji za vreme Knuta, a presto je nasledio 1042. godine. Za vreme njegove vladavine postojala je Godvinova porodica koja je vladala južnom Engleskom. Edvard se 1045. godine oženio sa Emom, Godvinovom ćerkom. To je značilo da i južna Engleska pripada njemu. Ipak Godvin mu nije dao njegovu teritoriju. Uz kralja su bila i dva grofa Sivar i Leofrik. Godvin je proteran iz zemlje, ali se seledeće godine vratio. Edvard je vlas predao Godvinovom sinu Haroldu. Obilazeći Francusku Harold je  car Vilijamu Normandijskim mu je dao podršku za presto Engleske. Za kanditaturu se prijavio i sin Edvardovog brata Edvard Etling. On je ubrzo umro, ali je iamo sina koji je isto tako brzo umro. Tako je Harold postao kralj Engleske. Prva pobeda ovog cara je bila protiv Vikinga pod vođstvom Harold Hardrada 1066. godine. Posle ove bitke normadijski car Vilijem je ga sačekao i pobedio. Tako je uzeo presto i na Božić 1066. godine krunisan je cara promešane države Anglosaksonaca i Normana tj. klice današnje države Engleske.

*Normani- drugi naziv za vravrska plemena sa severa

No comments:

Post a Comment