Friday, November 2, 2012

Huni

Huni su azijati poreklom iz države Mongolije. Prvi su započeli Veliku seobu naroda 375. godine. Huni su ratničko pleme i bili su veoma dobri konjanici.Njihova država je bila najveća za vreme kralja Atile (434- 453) koji je zbog svoje surovosti nazvan bič božji. Njihov centar je bio u Panonskoj niziji tj. Mađarskoj.




450. godine Rimljani nisu više hteli da potplaćuju Hune zlatom za svoje vojnike, pa su oni upali u Galiju. Zaustavljeni su jedino 452. godine kada su ih Franci i Rimljani pobedili na Katalunskim poljima. Atila je sa svijim vojnicima 453. godine krenuo na Italiju, ali je umro. Posle njegove smrti Hunsko carstvo se raspalo.

*Franci- jedno od varvarskih plemena koje je učestvovalo u Velikoj seobi naroda
*kralj Atila- hunski kralj vladao od 434. do 453. godine. Za njegovo vreme Hunsko carstvo je bilo najveće. Dobio je naziv bič božji, jer je bio jako surov. Presto je dobio tako što je ubio svog brat, a oni su u početku zajedno vladali. Postojala je legenda da mu je jedan čobanin dao mač boga rata Marsa. On je mislio da je to "sveti mač", pa je postao još hrabriji. Umro je na putu ka Italiji 453. godine.

No comments:

Post a Comment